Elk jaar fotograferen we steeds meer met onze mobiel, van 1.1 biljoen fotos in 2016 naar 1.4 biljoen in het jaar 2020. Helaas zijn we niet altijd happy met het resultaat.

HERKENBAAR?

In dit overzichtsartikel staan maar liefst 10 veelgemaakte fouten en vaak voorkomende problemen bij het mobiel fotograferen. Uiteraard leggen we ook uit hoe je dergelijke fouten en problemen kan voorkomen…

1. Foto is saai

Bedenk, voordat je afdrukt, wat je aan het fotograferen bent en hoe je dat onderwerp nog duidelijker op de foto kan zetten.

2. Kleuren zijn flets ondanks het mooie onderwerp.

Als je alles hebt gedaan om je foto’s zo mooi mogelijk te maken en heeft de foto nog steeds een saaie uitstraling? Waarschijnlijk zijn de kleuren en belichting niet optimaal Je kan een app gebruiken om de foto’s net even wat meer kleur en contrast te geven. Je kan een app gebruiken zoals Snapseed, Pixlr, Aviary of Picsart. Dit kun je dan handmatig doen of een van de voorinstellingen gebruiken.

3. Je onderwerp staat te klein op de foto.

Je foto is van te ver af genomen. Normaliter moet het mogelijk zijn om dichterbij je onderwerp te komen om dit te fotograferen. Zet gewoon een paar stappen naar voren! Door je foto van dichterbij te maken wordt het onderwerp een stuk duidelijker. Daarnaast wordt de kijker niet afgeleid door de achtergrond wat storend kan zijn.

4. je foto is niet scherp

Terwijl je de foto maakte bewoog je teveel. Daardoor werd de foto onscherp en heb je beweging in je foto. Hou je mobiele telefoon daarom zo stil mogelijk. Je kan bijvoorbeeld de volumeknop gebruiken of van je kloptelefoon ( oortjes ) Wil je echt bewegingsvrije foto’s dan is het raadzaam een statief te gebruiken.

Mocht het onderwerp bewegen dat je wil fotograferen, beweeg dan met de zelfde snelheid mee. Op deze manier is je onderwerp scherp en de achtergrond niet. Dit wordt ook wel panning genoemd.

5. Maak gebruik van een compositie

Heb je eigenlijk wel nagedacht over een compositie? De volgende keer als je een foto maakt, probeer de regel van derden, de regel van ruimte of met leidende lijnen te fotograferen. Wedden dat de foto’s dan al een heel stuk interessanter zijn?

6. Scherpstelling is verkeerd

Als je een foto scherp wilt stellen op je mobiele telefoon tap dan op het gedeelte wat je scherp wil hebben. Doe je dit niet dan zal de app deze keuze voor je maken. Soms gaat dat goed. Maar het kan het verschil maken tussen een mooie scherpe foto of een onrustige foto.

7. Batterij leeg!

Ben je net lekker bezig, valt je telefoon uit! GRRR!!! Zorg daarvoor dat als je van plan bent om iets te fotograferen je altijd een powerbankje in je broekzak hebt. Het scheelt al veel als je gewoon even je wifi en je 4G verbinding uitschakelt. Ook je bluetooth en schermhelderheid helpen je batterij te sparen.

 

Wil je een lange timelapse filmpje maken dan is een powerbank zeker onmisbaar.

8. Geheugen vol

Je hebt genoeg stroom! Super! Zorg dan ook dat je genoeg geheugen op je telefoon vrij hebt. Tegenwoordig wordt veel op 4K gefilmd en foto’s worden steeds groter in bestandsformaat. Het is daarom altijd verstandig om een miniSD voor je telefoon aan te schaffen. Je kan zelfs gebruik maken van GoogleFoto’s  om een back-up te maken van je foto’s. Is de back-up gemaakt, kun je deze foto’s weer wissen. Mocht je telefoon of je SD kaart kapot gaan heb je de foto’s ook mooi online en ben je ze niet kwijt. Een win-win situatie.

9. Foto's zijn te donker

Je foto is te donker. Dan was je achtergrond waarschijnlijk te licht. Veel foto-apps maken gebruik van automatische instellingen die je achtergrond lichter willen maken. Dat zorgt er voor dat je onderwerp donker op de foto komt te staan.

Als je onderwerp te donker op je foto komt dan was de achtergrond waarschijnlijk te licht. De telefooncamera-app maakt de hele foto automatisch wat donkerder om ook de achtergrond goed te belichten. Jouw onderwep op de voorgrond wordt daardoor juist veel te donker.

Als je geen tegenlicht foto wilt maken, zorg dan dat je de belichting aanpast tijdens het fotograferen. Je kan dit vaak doen door op je telefoon op het onderwerp te tikken waardoor deze juist belicht wordt. Dit kan er wel voor zorgen dat je achtergrond lichter wordt of zelfs helemaal wit.

Wil je zowel de voorgrond ( onderwerp ) als je achtergrond helemaal perfect belicht hebben is het nog een idee om een HDR foto te maken. Er worden dan meerdere foto’s gemaakt met verschillende belichtingen en worden op elkaar geplakt. Je hebt hiervoor een HDR app maar veel nieuwe telefoons hebben deze modus al standaard op je telefoon.

10. Oefening baart kunst

Oefenen, oefenen en oefenen. Had ik al gezegd dat je moet oefenen? Geef niet te snel op en probeer meer te spelen met wat je wilt fotograferen. Als je niet weet hoe je belichting aanpast of hoe je een raster op je scherm zet. Probeer het dan eerst thuis uit voor je echt aan de slag gaat. En bovenstaande tips zullen je zeker helpen.

11. Doe niet alles zelf!

Het waren toch de 10 meest gemaakte fouten? Ja dat klopt! Maar de grootste fout die er is kan niet ongenoemd blijven. Maak gebruik van een fotograaf! Een fotograaf weet precies hoe hij jouw foto nog beter kan maken. Dan hoef jij je geen zorgen te maken over bovengenoemde foutenen kun je lekker verder gaan met het werk dat je leuk vind. Te veel ondernemers maken de fout om hun website te vullen met stockfoto’s of mobiele foto’s. Dit doet enorme afbreuk aan de kwaliteit en vaak ook de professionaliteit die het moet uitstralen.

Ik wil je hiermee graag helpen en je kunt me hiervoor altijd bellen of een email sturen. Je kan dit doen door naar mijn contactpagina te gaan. Ook maak ik gebruik van instagram, een app waarmee je mobiele foto’s kan delen met anderen. Volg mij en ik zie graag je nieuwe mobiele foto’s tegenmoet.

Veel succes en laat me weten of deze tips je ook echt hebben geholpen!

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Bedrijfsfotografie

het meest onderschat onderdeel
TIJDELIJKE KORTING OP FACTUUR
Ben je al een tijdje bezig met het zoeken naar de juiste fotograaf? Ik snap de struggle.
Ik help je graag verder aan beeldmateriaal waar je voor lange tijd plezier aan hebt en daadwerkelijk je bedrijf naar een hoger niveau tilt. Een van mijn kenmerken is snelheid! Stuur mij je email adres en ik  stuur je vandaag nog een email.
. Ik ga graag de kennismaking met je aan. dus vertel me over jouw passie!
YES! JOU MOET IK HEBBEN!
close-link
Stuur een bericht met Whatsapp!