Mercedes Benz 220SE uit 1962

Vandaag de dag rijden er ruim 7 miljoen auto’s in Nederland. Wie had dat in 1898 kunnen voorzien toen in 1896 de eerste auto op de Nederlandse weg verscheen. Wie het zeker niet had kunnen voorzien waren de ouders van Jos. Aan het einde van de negentiende eeuw hadden zij andere dingen aan hun hoofd. Dat bleek toen in mei 1898, twee jaar nadat de automobiel zijn intrede deed op de Nederlandse wegen, Jos werd geboren. En wat ze al helemaal niet hadden kunnen voorzien is, dat uitgerekend Jos toen hij ouder was, de trotse bezitter zou worden van de mooiste auto die er ooit gebouwd is een zwart glimmende Mercedes-Benz 220 SEb 2-deurs coupé.

 

De fabriek die Jos oprichtte in Maastricht deed goede zaken. Om zijn klanten en toeleveranciers te bezoeken reed hij het hele land door. Een noodzakelijk kwaad bij het zakendoen. Maar begin 1963 werd van de nood de grootste deugd gemaakt toen Jos’ droom in vervulling ging. De Park Garage N.V. in Maastricht stond in wijde omtrek bekend als specialist in luxe auto’s en dealer van Mercedes. Op 13 maart van dat jaar werd de blauwe kentekenplaat met de witte cijferlettercombinatie MX-28-52 op naam van Jos geschreven.

Je opent de deuren en je ruikt nog altijd de heerlijke geur van leer...

Ook het starten van deze prachtige auto en de mogelijkheid er in te mogen rijden was een ervaring die ik nooit meer zal vergeten - Picmaickel

autofotografie Mercedes 220SE door picmaickel

Twee jaar lang reed Jos over de Europese wegen. Eind 1965 overleed hij, maar is de auto voor een symbolisch bedrag overgegaan op zijn zoon John (1920-1996). John, die niet alleen de auto overnam maar ook de fabriek voortzette, gebruikte de auto tot 1981 als directie-auto. De liefde voor auto’s bleek aangewakkerd en John begon dan ook na zijn pensionering met het verzamelen van bijzondere auto’s. De Mercedes 220 bleef echter een lieveling en hij kreeg een bijzonder plekje in de verzameling. Vanaf 1981 werd de auto alleen nog maar sporadisch gebruikt voor een plezierritje. Inmiddels waren John en zijn vrouw naar België verhuisd. Vanaf 1986 werd de auto naar België uitgevoerd, maar niet in Nederland uitgeschreven.

De Zwarte

Vandaag de dag is de auto nog steeds familiebezit en koestert Paul (1950-heden) de zwarte slee. Na het overlijden van John heeft hij de wagen in 1997 geërfd. Doordat de auto nooit in Nederland was uitgeschreven kon hij de originele kentekenplaat uit 1963 weer op de auto monteren.

 

De Mercedes wordt liefkozend ook wel de Zwarte genoemd. Het is een luxe uitvoering met vloerversnelling. Een 2 liter benzinemotor met mechanische injectie. Met trots een 6 cilinder om u tegen te zeggen. In 2001 is er uit veiligheidsoverwegingen een startonderbreker ingebouwd en recentelijk een stuurbekrachtiging. De auto is altijd goed en met veel zorg onderhouden en vanaf het begin getectyleerd. Op de 2 functionele aanpassingen na, is de auto in originele staat en vertoont geen roestplekken. Én (even afkloppen), de auto is tot op heden altijd schadevrij gebleven!

 

Zo af en toe als het mooi weer is, haalt Paul de Zwarte van stal. De leren bekleding ruikt nog als nieuw. De kilometerteller klokt 134.675 km. Rijdend door het Zuid-Limburgse heuvelland schijnt dan de zon op het wortelnoten dashboard, wordt de radio handmatig afgestemd op een nostalgische zender en geniet niet alleen de huidige eigenaar, maar ook de prachtige oldtimer van de mooie dag.

Mercedes 220SE 1963-0890